Günümüzde havalandırma kanalları iş yoğunluğunun ve insan giriş çıkışının fazla olduğu mekanlarda hava akışını sağlayan sistemlerden oluşmaktadır. Kullanılacak olan havalandırma kanallarının ve diğer malzemelerinin kalitesi oldukça önemlidir.

1- Havalandırma Kanalı Nedir?

Havalandırma kanalları, bulunduğu ortamdaki havayı dışarıya ve dışarıdaki havayı içeriye aktarmada tercih edilen kanallardır. Kullanılan mekânın büyüklüğüne göre hava desibeli, kanalın uzunluğu, köşeli kısımlar dikkate alınarak mühendislik hesapları ile detaylı tasarımlar yapılmaktadır. Aksi taktirde en ufak bir yanlış hesaplama sonucunda havalandırma kanalı olumsuz etkilenecektir. 

Hava kanalları; kare, dikdörtgen ve yuvarlak olarak imal edilmektedir. Aynı zamanda dayanıklılığı yüksek olan hava kanallarının iç ve dış izoleli olarak havalandırma kanalları bulunmaktadır.

Havalandırma kanalının en önemli unsuru bağlantı noktalarıdır. Bağlantı noktalarında en ufak bir ihmal hava sızdırmasına neden olup, enerji kaybı yaşanarak havalandırma kanalından iyi netice alınmamasına neden olacaktır. Bu sebeple hava kanalının kurulumunda gerekli yardımcı malzemelerin kullanılmasına önem verilmelidir.

Hava kanalları bulunduğu ortamda estetik bir görünüme sahip ürünlerdir. Ayrıca %100 sızdırmazlık sağlayıp her koşulda tasarruf etmenizi sağlar.

2- Havalandırma Kanalının Önemi

Hava kanalı, havanın giriş ve çıkışını takip eden bir yoldur. Hava kanallarının üretiminde galvaniz çelik sac ve kendinden izolasyonlu kanallar dan oluşan malzemeler kullanılmaktadır. Mekânın iç kısmında kullanılacak hava kanalının hava akımına göre değişen kanal dekorasyonu, yüksek ses verilen alanlarda kullanımına dikkat edilmelidir. Bu nedenle orta ve yüksek hava hızında kullanılan endüstriyel alanlar, daha ekonomik ve mekân için daha uygun olmaktadır.

3- Havalandırma Kanal İmalatı Nasıl Yapılır?

Hava Kanalı, galvaniz, paslanmaz ve alüminyum levhalardan oluşan dayanıklılığı yüksek, sızdırmaz özellikli flanş ve köşe parçaları ile imal edilmektedir. İmal edilen kanallar ölçüleri 120- 2500 mm aralığında değişmektedir.  Kanal ve fittings malzemeleri, bilgisayar üzerinden girilen ölçülerde otomatik olarak plazma tezgahlarında kesilmektedir. Kanallar, dirsekler, redüksiyonlar otomatik kenet makinesi yardımı ile kapatılmaktadır. Ayrıca kanal flanş bağlantıları, otomatik panç makinesi yardımı ile yapılıp, sonrasında mastik silikon ile sızdırmazlık sağlanmaktadır.

Kısacası havalandırma kanalları, dayanıklılığı yüksek bulunduğu ortamdaki hava akışını sağlayan kanallardan oluşmaktadır. Uzun süre kullanılan havalandırma kanallarının bacaları belirli aralıklarla bir ekip tarafından temizle işlemi yapılabilmektedir. Havalandırma kanalları galvanizli, poliüretanlı ve flanşlı izocam olmak üzere üç çeşitten oluşmaktadır. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.